Is zandstralen gevaarlijk?

Tijdens het zandstralen breken de zandkorrels uiteen in minuscule silica stofdeeltjes. Dit komt in de omgeving terecht en is bij inademing zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan namelijk silicose (stoflongen) veroorzaken. Lees verder »

Wat is het effect van zandstralen?

De techniek wordt toegepast op houten meubilair, balken, deuren en op trappen om verf - of waslagen te verwijderen. Zandstralen wordt daarnaast ook gebruikt voor de behandeling van ijzeren objecten om bijvoorbeeld roest te verwijderen of velgen te egaliseren. Lees verder »

Is zandstralen verboden?

Wetgeving. Het 'echte' zandstralen met zand is wegens de gezondheidsrisico's voor het personeel (silicose, pneumoconiose) sinds de jaren vijftig niet meer toegestaan in Nederland. Het Zandstraalbesluit, waarin dit verbod was opgenomen en dat in 1957 in werking trad, was een uitvloeisel van de Silicosewet. Lees verder »

Is zandstralen moeilijk?

Stralen is niet moeilijk, zwaar of gevaarlijk. Het is wel arbeidsintensief en stoffig, maar daar hebben we bij Zelfzandstralen genoeg middelen voor. Denk aan stofmaskers, handschoenen, overalls, zuurstofmaskers etc. Lees verder »

Hoeveel druk om te zandstralen?

Met welke luchtdruk moet ik stralen? De luchtdruk is afhankelijk van de straalunit en het type straalmiddel: Voor een straalketel adviseren wij een werkdruk van 4 bar waarmee u tevens de slijtage aan de slijtdelen beperkt. Voor een straalcabine adviseren wij een werkdruk tot 2 tot 4 bar wanneer u met glasparel straalt. Lees verder »

Gerelateerd aan Is zandstralen gevaarlijk?