Kan de Waal overstromen?

Al circa 800 jaar heeft de Waal een sluitende bedijking. Toch vinden bijna jaarlijks nog overstromingen plaats. Gelukkig gebeurt dat precies op de plek die we daar zelf voor hebben gekozen: de uiterwaarden. De middeleeuwers bouwden de dijken op enkele honderden meters van de rivier. Lees verder »

Welke gebieden kunnen overstromen in Nederland?

De kans op een overstroming is het grootst langs de grote rivieren in laaggelegen polders en in Limburg. Maar ook regionale rivieren en beken kunnen overstromen. Hieronder lees je hoe sterk de waterstanden door klimaatverandering kunnen stijgen. Lees verder »

Hoe hard stroomt het op de Waal?

De aangelegde oevergeulen bij Tiel hebben veel weg van een kleine rivier: er stroomt permanent water door en de stroomsnelheid is relatief hoog (> 0,5 m/s). Lees verder »

Hoe stroomt de Waal?

De 82 kilometer lange Waal stroomt vanaf Pannerden in het uiterste oosten van ons land tot aan waar hij vlak voor Gorinchem overgaat in de Merwede. Het is een brede, waterrijke rivier waardoor twee derde van het Rijnwater naar de zee loopt. De Waal speelt dus een belangrijke rol in het internationale Rijnsysteem. Lees verder »

Kan Nederland nog overstromen?

Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar Het gevaar van overstromingen komt in Nederland vanuit de zee, maar vaker ook vanuit hoogwater in de rivieren of het breken van dijken. Door een toename in piekafvoer door meer neerslag stroomopwaarts neemt de kans op overstroming door rivieren toe. Lees verder »

Gerelateerd aan Kan de Waal overstromen?