Kan een arts een behandeling weigeren?
U mag een behandeling weigeren. Als u geen toestemming geeft voor een medisch onderzoek of een behandeling moet de arts uw besluit respecteren. De arts moet u wel goed informeren over de medische gevolgen. Zijn die gevolgen nadelig voor u, dan kunt u de arts achteraf niet aansprakelijk stellen. Lees verder »
Is een arts verplicht te helpen?
Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen. Lees verder »
Wie beslist over een medische behandeling?
Als een beslissing over uw zorg nodig is, kijkt de arts of u een wilsverklaring heeft opgesteld. Dit is een document waarin u opschrijft wat u wilt bij de behandeling van uw ziekte. Of wat u wilt in de laatste fase van uw leven. Lees verder »
Welke rechten heeft de patiënt als het gaat om zijn dossier?
recht om een eigen verklaring aan uw medisch dossier toe te laten voegen; recht om gegevens uit uw medisch dossier te laten vernietigen; recht op privacy en geheimhouding van medische gegevens (beroepsgeheim); recht op een second opinion (tweede mening) van een andere arts dan uw behandelend arts. Lees verder »