Kan je doodgaan aan een adder?
Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden. Lees verder »
Hoe gevaarlijk is een adder?
De gewone adder (latijnse naam: vipera berus) is de enige giftige slang die in België voorkomt. Haar gif kan diep in de weefsels doordringen. De ernst van de beet hangt af van de hoeveelheid gif dat werd geïnjecteerd. Er kan ook sprake zijn van een droge beet (zonder gifinspuiting). Lees verder »
Waar vind je adders in Nederland?
De adder komt voor op de hoge zandgronden van Nederland met uitzondering van de duinen. Er zijn momenteel nog twee grote min of meer aaneengesloten leefgebieden van de adder, gelegen in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Daarnaast is de soort nog aanwezig in Overijssel en Limburg (Meinweg). Lees verder »
Wat is het verschil tussen een adder en een slang?
De adder is het makkelijkst te onderscheiden aan de ogen en de zigzagtekening over zijn rug. De ogen hebben een verticale pupil, terwijl de pupillen van ringslang en gladde slang rond zijn. Het verschil tussen man en vrouw adder is over het algemeen goed te zien. Lees verder »