Kan je staken zonder vakbond?
Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond. Lees verder »
Heb ik het recht om te staken?
Aangezien staken als een recht erkend wordt kan de werkgever in principe de stakende werknemer niet dwingen het werk te hervatten. In welbepaalde gevallen kan hij wel personeel opvorderen. Personeel kan enkel opgevorderd worden voor prestaties van algemeen belang (vb. ziekenhuispersoneel) of voor minimumprestaties. Lees verder »
Wie mag niet staken?
Werknemers die volgens de sectorale bepalingen een 'minimumdienstverlening' moeten verstrekken, mogen niet staken en ontvangen hun normale loon voor de prestaties die ze leveren. Lees verder »
Wie kan staken?
Staken is een absoluut recht voor ieder personeelslid, of je nu tijdelijk of vast benoemd bent. Je moet zelfs niet aangesloten zijn bij een vakbond om te kunnen staken. Uiteraard krijgen enkel leden een stakingsvergoeding. Lees verder »
Wie betaald salaris bij staking?
Op grond van het Burgerlijk Wetboek is de werkgever alleen verplicht loon door te betalen als de werknemer bereid is te komen werken. Door deelname aan de staking geeft de werknemer aan niet (meer) te willen werken. Actievoerders hebben over de tijd waarin door de acties niet is gewerkt dus geen aanspraak op loon. Lees verder »