Waar bestaat beta straling uit?

Bètastraling is ioniserende straling bestaande uit bètadeeltjes, d.w.z. elektronen of positronen. Lees verder »

Hoe ontstaat beta straling?

Er zijn twee soorten bètastraling, β+-straling en β–-straling. Bij β+-straling verandert in de kern een neutron in een proton, daar komt een elektron bij vrij. Bij β–-straling gebeurt precies het omgekeerde, een proton verander in een neutron en daar komt een positron bij vrij. Lees verder »

Wat is het verschil tussen alfa en beta straling?

Alfastraling bestaat uit positieve heliumkernen (2 protonen en 2 neutronen) met veel energie. Wordt gestopt door een blad papier. Bètastraling bestaat uit elektronen met veel energie. Wordt gestopt door een plaatje aluminium. Lees verder »

Hoe houd je beta straling tegen?

Vergeleken met alfastraling is het bèta-deeltje erg klein en licht. Het komt dus veel verder dan een alfadeeltje. Om bètastraling tegen te houden heb je al gauw een plaat van aluminium of een ander soort metaal nodig. In het menselijk lichaam kan bètastraling dus ook grote schade aanrichten. Lees verder »

Wat is beta plus straling?

Onder bètaverval wordt in de kernfysica verstaan een soort radioactief verval, waarbij een bètadeeltje, namelijk een elektron of een positron, wordt uitgestraald (bètastraling). Deze processen worden respectievelijk "bèta min" (β−) en "bèta plus" (β+) genoemd. Lees verder »

Gerelateerd aan Waar bestaat beta straling uit?