Waar gaan röntgenstralen niet doorheen?
De röntgenstralen gaan vrijwel ongestoord door de lucht in de longen, wat moeilijker door bijvoorbeeld spieren en lever, en het moeilijkst door het bot. Soms wordt er contrastvloeistof toegediend om een duidelijker beeld te krijgen van een orgaan of bloedvat. Lees verder »
Waar kan röntgenstraling niet doorheen?
Röntgenstraling kan inderdaad niet door lood heendringen, als het lood dik genoeg is. Ook andere metalen met een grote dichtheid houden röntgenstraling tegen, als de laag dik genoeg is. Beton ook. Röntgenstraling kan vér doordringen in lucht. Lees verder »
Welk materiaal beschermt tegen röntgenstraling?
Materialen zoals PEEK en polyimide tonen goede bestendigheid tegen gammastraling en röntgenstraling. PTFE en POM zijn daarentegen zeer gevoelig en daarom minder geschikt voor toepassingen die te maken hebben met blootstelling aan straling. Lees verder »
Hoe lang blijft röntgenstraling in je lichaam?
Nee, de straling die wordt gebruikt bij röntgenonderzoeken blijft niet achter in uw lichaam. Na het röntgenonderzoek bent u dus niet radioactief. Lees verder »
Hoe schadelijk zijn röntgenstralen?
Er wordt vaak gedacht dat de straling die vrijkomt bij röntgenonderzoek, gevaarlijk is. De doses die gebruikt worden voor röntgenonderzoek zijn echter heel gering. Grote hoeveelheden röntgenstraling kunnen wél schade aanrichten. Daarbij gaat het echter om veel meer straling dan bij röntgenonderzoek wordt gebruikt. Lees verder »