Waar is de oliebol ontstaan?
Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland zijn gevlucht hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. Lees verder »
Wie heeft de oliebol bedacht?
Oorsprong. De oorsprong van de oliebol is niet geheel duidelijk. Volgens Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur zijn ze mogelijk voor het eerst in de middeleeuwen gebakken. Ze meent tevens dat de oorsprong ligt in wat nu Nederland is of dat ze er vlakbij voor het eerst gemaakt zijn. Lees verder »
Hoe lang bestaat de oliebol?
Op een schilderij uit 1652 is de eerste oliebol al te zien en het eerste recept vinden we terug in het kookboek De Verstandige Kok uit 1667. Overigens was de eerste oliebol geen bol, maar een platte koek. Het deeg werd in een klein bodempje vet gebakken, waardoor ze hun platte vorm kregen. Lees verder »
Waarom eten we in Nederland oliebollen met oud en nieuw?
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam. Lees verder »
Welke landen worden oliebollen gegeten?
- Suriname en India: de ghul ghula.
- Polen, Rusland en Armenië: de pączki.
- Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo.
- Portugal en Hawaï: de malasada.
- Lees verder »