Waar is het magnetisch veld van de aarde het sterkst?

Het magnetisch veld van de aarde reikt tot in de ruimte en is het sterkst geconcentreerd op de noord- en zuidpool. Deze magnetische polen bewegen en wisselen zo nu en dan van plek. Dit laatste gebeurt elke 200.000 tot 300.000 jaar. Lees verder »

Waar is het magnetisch veld het sterkst?

Een magneet heeft twee plaatsen (polen) waar de magneetwerking het sterkst is en wordt daarom ook dipool genoemd. Door het aardmagnetisch veld wijst een vrij opgehangen magneet naar de geomagnetische noordpool. Die plaats op de magneet wordt de noordpool genoemd. Lees verder »

Hoe sterk is een magnetisch veld?

De bekendste bron van een statisch magnetisch veld is de aarde. De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla. Dit noemt men ook wel het achtergrondniveau. Lees verder »

Wat is het magnetisch veld van de aarde?

Het aardmagnetisch veld (ook wel aardmagneetveld genoemd) is het magnetisch veld dat de Aarde omringt. Het aardmagnetisch veld ontstaat door een mengsel van vloeibaar ijzer en nikkel in de buitenkern van de aarde. Doordat de aarde draait, beweegt deze vloeistof om de vaste kern heen, waardoor een magneetveld ontstaat. Lees verder »

Waar ligt de magnetische noordpool van de aarde?

De locatie van de magnetische noordpool wordt volgens hem bepaald door twee regio's in het aardmagnetisch veld, de ene onder Noord-Canada en de andere onder Siberië. In het verleden nam het Noord-Canadese veld geleidelijk in kracht toe en hield daarmee de magnetische noordpool in een ijzeren greep. Lees verder »

Gerelateerd aan Waar is het magnetisch veld van de aarde het sterkst?