Waar komt de naam achternaam vandaan?
In Oost-Nederland werden huisnamen als achternaam gebruikt. Daar heette men naar de boerderij waar men woonde. Zolang de boerderij van vader op zoon overgaat lijkt dat op een erfelijke geslachtsnaam. Mensen zijn daar soms nog steeds beter bekend bij hun boerderijnaam dan bij hun officiële achternaam. Lees verder »
Wat is de herkomst van mijn achternaam?
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem. Lees verder »
Waar komen onze achternamen vandaan?
In de Middeleeuwen hadden de meeste mensen slechts één naam. Naarmate de bevolking groeide, moesten mensen op een of andere manier van elkaar onderscheiden worden. Dit resulteerde in het gebruik van beschrijvende toevoegingen, die later evolueerden tot achternamen. Lees verder »
Hoe kwamen achternamen tot stand?
In doopregisters werd vaak geen achternaam opgeschreven, maar werd aangegeven wie de ouders waren. Als Jan en Gertruide hun dochter Marie lieten dopen, noteerde de kerk dat in het doopregister als: Marie, dochter van Jan en Gertruide. De namen van de ouders werden dan nog vaak aangevuld met hun toenamen of patroniemen. Lees verder »
Wie heeft de achternamen bedacht?
Begin 19e eeuw wordt iedereen in het koninkrijk Holland door de regering van Naopleon Bonaparte opgeroepen om een achternaam te registreren. Maar niet iedereen beseft dat we deze ingevoerde achternamen twee eeuwen later nog steeds gebruiken… Lees verder »