Waar komt de naam Huis van Oranje vandaan?

Al dat oranje heeft te maken met de achternaam van de onze Koning: Oranje-Nassau. Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is. Lees verder »

Waar heeft onze koninklijke familie de naam van Oranje aan te danken?

Willem wordt in 1533 op slot Dillenburg (in het huidige Duitsland) geboren. Hij erft in 1544 het Franse prinsdom Oranje (Orange) en mag zich voortaan 'prins' noemen. Lees verder »

Waarom is de kleur van Nederland Oranje?

Willem van Oranje Nassau droeg deze kleuren altijd op zijn uniform. Aangezien Oranje in zijn naam zat, werd de vlag eerst Oranje, Wit en Blauw. Later is dit veranderd naar Rood, Wit, Blauw. Waarschijnlijk omdat het oranje textiel in die tijd op was of omdat scheepslieden rood duidelijker vonden. Lees verder »

Wat betekent van Oranje Nassau?

De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een onderscheiding in deze orde komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Denk hierbij aan vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen. Lees verder »

Gerelateerd aan Waar komt de naam Huis van Oranje vandaan?