Waar komt de naam patat vandaan?

Ontleend aan Spaans patata, dat ontstaan is uit een vermenging van batata 'zoete aardappel' [1510; Friederici batata] en papa 'witte aardappel' [ ca. 1540; Friederici papa], een leenwoord uit het Quechua, de Indiaanse taal van het rijk der Inca's in de Andes. Lees verder »

Wat is de officiële naam voor friet?

Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse 'patates frites'. Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Lees verder »

Bron: friethoes.nl

Hoe noemen ze patat in België?

Maar beneden de rivieren en in België betekende 'patat' al aardappelen. "Als je dus in Vlaanderen zei dat je patat wilde eten, kreeg je gekookte aardappelen. Dat is verwarrend. Daarom is gekozen voor friet in België en het oorspronkelijk katholieke gedeelte van ons land."26 aug. Lees verder »

Waar zeggen ze patat en waar friet?

Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Lees verder »

Gerelateerd aan Waar komt de naam patat vandaan?