Waar staan elzen?
Zwarte elzen groeien overal in Nederland, maar vooral in laagveengebieden en polders doen ze het goed. Waar water is zijn elzen. De zwarte els is de meest algemene soort. Hij vormt houtige, eivormige vruchten, ook wel elzenproppen genoemd. Lees verder »
Waar groeit de els?
In Nederland en België is Zwarte els zeer algemeen. Typische biotopen zijn waterkanten, beek en rivieroevers,broekbossen en moerassen. De boom komt vooral voor op vochtige en niet te voedselarme bodem. De soort heeft een zeer groot verspreidingsgebied in geheel Europa maar niet in het uiterste noorden. Lees verder »
Hoe herken je de zwarte els?
Zwarte els herken je aan zijn zwarte elzenpropjes (elzenkatjes) en het blad met een stompe tot iets ingesneden top. Het blad is verder omgekeerd eivormig en heeft een dubbelgezaagde bladrand. Zwarte els is een vrij kleine tot middelgrote boom die 10 tot 25 m hoog kan worden. Lees verder »
Hoe lang leeft een els?
Behalve vlinderbloemige gewassen is de els de enige boom die dit kan. Bosbouwers maken van elzen gebruik om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Ook maken de wortels de grond los en het blad de bodem humusrijk. Elzen worden gemiddeld niet ouder dan 80 tot 100 jaar. Lees verder »
Hoe herken je een els boom?
Je herkent hem onmiddellijk aan de bungelende 'katjes', die al in februari en maart aan de takken verschijnen. Het is een kegelvormige, loof verliezende boom met regelmatig gerangschikte takken. De verspreid staande bladeren, in het voorjaar eerst kleverig, zijn rond, met soms een insnijding aan de top. Lees verder »