Waar worden aardappelen geteeld?
De belangrijkste teeltgebieden van consumptie-aardappels in Nederland zijn Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant. In de veenkoloniën (in Drenthe en Groningen) worden veel fabrieksaardappels voor de zetmeelwinning geteeld. In het noorden, vanwege minder luizen, pootaardappels. Lees verder »
Waar importeert Nederland aardappelen?
Landen zoals Duitsland, België, Frankrijk, maar ook Polen, Roemenië, Rusland en Tsjechië zijn grote afnemers van Nederlandse aardappelen. Lees verder »
Waar komen onze aardappelen vandaan?
In de late zestiende eeuw kwam de aardappel via Spanje naar ons toe. Spaanse 'ontdekkingsreizigers' namen de plant mee uit Zuid-Amerika; uit DNA-onderzoek is gebleken dat de voorloper van onze aardappel uit Peru afkomstig moet zijn geweest. Onze aardappel is dus eigenlijk een exoot. Lees verder »
Waarom moeten aardappelen voor 1 oktober geoogst zijn?
De verplichting om aardappelen voor 1 oktober te oogsten, heeft te maken met milieuregelgeving. Het doel is onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat laat oogsten zorgt voor een toename van nitraat in de bodem en het oppervlaktewater. Lees verder »
Waar komen de aardappelen van Albert Heijn vandaan?
Jaarrond Nederlandse aardappelen. Albert Heijn koopt verse producten zo dichtbij mogelijk in. Melk, kaas, eieren, kip en varkensvlees komen al voor 100% van eigen bodem. Dit jaar komen er meer dan 40 miljoen aardappel-, groente- en fruitproducten van Nederlandse bodem bij. Lees verder »