Waar zitten fosfaten in?
Fosfaat zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kaas, melk en melkproducten, noten, pinda's, vlees, vleeswaren, kip, vis, eieren, peulvruchten (witte en bruine bonen, linzen, bonen, kapucijners, etc.) en vegetarische vleesvervangers. Fosfaat in voeding wordt voor 50-60% opgenomen door het lichaam. Lees verder »
Welke ingrediënten zijn fosfaten?
Fosaatadditieven (bijvoorbeeld fosforzuur, natriumfosfaat en natriumpolyfosfaat ) zijn aanwezig in veel voedingsmiddelen, met name bewerkte voedingsmiddelen. Deze additieven worden gebruikt voor doeleinden zoals het behouden van vocht of kleur en het verbeteren en stabiliseren van bevroren voedingsmiddelen [18]. Lees verder »
Wat te doen bij een laag fosfaat?
Voeding met voldoende eiwit maar met heel weinig fosfaat is niet mogelijk. Daarom is het belangrijk als u fosfaatrijke producten gebruikt, dat u daarbij medicijnen (fosfaatbinders) inneemt. Deze zorgen er voor dat het eiwit wel wordt opgenomen in uw bloed, maar het fosfaat niet. Lees verder »
Waar zit geen fosfaat in?
Weinig tot geen fosfaat zit in groenten, fruit, koek, snoep, suiker, boter, olie, water, zwarte koffie, thee, (natriumarme) bouillon. Smeerkaas en korstloze kaas bevatten meer fosfaat dan gewone kaas. Dit komt door de smeltzouten die erin verwerkt zijn. Wit brood bevat minder fosfaat dan bruin brood. Lees verder »