Waardoor daalt de koopkracht?

De koopkracht verandert door invloeden van buiten en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen. Externe invloeden zijn de ontwikkeling van de lonen, (nieuw) beleid van de overheid en de inflatie. De verandering van de koopkracht door deze externe invloeden noemen we statische koopkrachtontwikkeling. Lees verder »

Bron: www.cpb.nl

Wat betekent de koopkracht daalt?

Koopkracht is de macht om te beschikken over goederen en diensten, vertegenwoordigd door het geld. Wanneer het algemene prijspeil stijgt dan daalt de koopkracht, en omgekeerd stijgt de koopkracht wanneer het algemene prijspeil daalt. Lees verder »

Bron: www.ensie.nl

Hoe daalt koopkracht?

Inflatie laat de koopkracht dalen Je gaat er eigenlijk vanuit dat je dan meer kunt kopen. Maar óf je ook meer kan kopen, hangt af van de stijging van de prijzen. Zolang de inflatie maar minder is dan 5% kun je inderdaad meer kopen. Maar als de prijzen met 10% stijgen, kun je ondanks dat extra geld tóch minder kopen. Lees verder »

Welke 3 factoren beinvloeden de koopkracht van huishouden?

Welke 3 factoren beinvloeden de koopkracht van huishouden? De koopkracht geeft aan hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen. De koopkracht is onder andere afhankelijk van het inkomen, de geheven belastingen en de waardevermindering van geld. Lees verder »

Waardoor wordt de koopkracht van jouw inkomen bepaald?

Het Centraal Planbureau (CPB) berekent de koopkracht met: het gemiddelde inkomen; inflatie (waardevermindering van geld); de gemiddelde lasten, zoals belastingen. Lees verder »

Gerelateerd aan Waardoor daalt de koopkracht?