Waardoor ontstaat er beweging als een spier zich samentrekt?

Naar elke spier loopt een zenuw. Deze zenuwen sturen een elektrisch signaal naar de spier als je deze aan wilt spannen. Het elektrische signaal zorgt ervoor dat de spier samentrekt: de spiervezels worden korter en dikker. Lees verder »

Hoe verandert een spier van vorm wanneer ze samentrekt?

De myofibril bestaat uit afwisselend myosine en actine. Deze eiwitten vormen de myofilamenten en de actinefilamenten. Als een spier samentrekt, spiercontractie, schuiven de actinefilamenten tussen de myofilamenten, waardoor de spiervezel en dus de spier korter wordt. Lees verder »

Hoe noem je het samentrekken van spieren?

Samentrekken(contraheren) van een skeletspier: Deze eiwitten kunnen in en uit elkaar schuiven. Deze eiwitten noemen ze actine en myosine. Wanneer je via je hersenen en zenuwcellen een prikkel naar een spier stuurt komen er stofjes vrij waardoor de actine en misosine naar elkaar toetrekke. Lees verder »

Hoe wordt beweging mogelijk gemaakt?

Met pezen zitten de spieren aan het skelet vast. Het zijn deze spieren die bewegingen van het lichaam mogelijk maken. Elke spiervezel wordt aangestuurd door motorische zenuwen uit het animale zenuwstelsel. Actiepotentialen in deze motorische zenuwen zorgen voor contractie van de spiervezels. Lees verder »

Gerelateerd aan Waardoor ontstaat er beweging als een spier zich samentrekt?