Waarom Dekglaasjes op preparaten?
De dekglaasjes worden in de microscopie gebruikt voor het afdekken van preparaten. Het dekglaasje zorgt ervoor dat het preparaat egaal op het objectglaasje verdeeld wordt en dat het op haar plaats blijft liggen. Het gebruik van een dekglaasje in de microscopie, beschermd de microscooplens. Lees verder »
Wat doet een Dekglaasje?
Een dekglas wordt bij de microscopie gebruikt om een preparaat af te dekken. Het preparaat bevindt zich op een objectglaasje. Het dekglas is ongeveer 0,1 mm tot 0,7 mm dik en vierkant of rechthoekig, met zijden van 1 à 4 cm, of rond, met een diameter van 12 tot 25 mm. Lees verder »
Waarom leg je het object in een druppel water?
De meest eenvoudige methode om micro-organismen te observeren is m.b.v. een dekglas- of waterpreparaat. Het laat de organismen in levende lijve zien zonder eventuele vervormingen of veranderingen in grootte als gevolg van fixatie en kleuring. Een nadeel is dat er vooral bij bacteriën weinig contrast is met de omgeving. Lees verder »
Wat zijn de onderdelen van een preparaat?
- 2.1 Bacteriën.
- 2.2 Celuitstrijken.
- 2.3 Urinesediment.
- 2.4 Dierlijke weefsels.
- 2.5 Vriescoupes.
- 2.6 Kleine dieren zoals insecten.
- Lees verder »
Hoe moet je een preparaat maken?
- Pak een schoon voorwerpglas.
- Doe er een druppel water op.
- Leg het voorwerp wat je wilt bekijken in de druppel water.
- Doe voorzichtig een dekglaasje er op. Er mogen niet teveel luchtbellen onder zitten. Als er teveel water op het voorwerp zit, kun je dit weghalen met een stukje filtreerpapier.
- Lees verder »