Waarom geaarde stekker?
Ongeaarde stekkers worden in de praktijk gebruikt voor apparaten die niet of nauwelijks risico hebben op kortsluiting. Deze stekkers bevatten twee pinnetjes. Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluitin. Lees verder »
Wat als je stopcontact niet-geaard is?
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraa. Lees verder »
Waar zijn geaarde stopcontacten verplicht?
Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken. Woonkamer en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. In de huidige woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard. Lees verder »
Wat is de functie van een randaarde?
Randaarde is een extra veiligheid die ervoor zorgt dat de stroom bij een storing de grond in gaat. In Nederland maken wij gebruik van een randaarde systeem. Je herkent de stekkers aan de 2 strips aan de buitenkant van de stekker en het stopcontac. Lees verder »
Welke apparaten moeten geaard zijn?
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten. Lees verder »