Waarom heeft de Eerste Kamer geen recht van amendement?

De Eerste Kamer heeft niet het recht van amendement. Dat blijkt uit artikel 85, waarin staat dat de Eerste Kamer het voorstel 'overweegt zoals het haar is gezonden'. Dat betekent dat de Eerste Kamer het voorstel moet behandelen zoals het door de Tweede Kamer is aangenomen. Lees verder »

Heeft Eerste Kamer recht van amendement?

Hoewel de Eerste Kamer in tegenstelling tot de Tweede Kamer geen recht van amendement heeft kan zij een minister met argumenten aanzetten om met een aanvullend wetsvoorstel te komen een zogeheten novelle om te voorkomen dat het wetsvoorstel verworpen wordt door de Eerste Kamer. Lees verder »

Welke 2 rechten heeft de Eerste Kamer niet?

Vergeleken met de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer minder wetgevende rechten. Zo heeft zij niet het recht van amendement. De belangrijkste taken van de Eerste Kamer zijn medewetgeving en controle. De Eerste Kamer is bevoegd wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd aan te nemen of te verwerpen. Lees verder »

Heeft de Eerste Kamer recht van budget?

Budgetrecht. De Eerste en de Tweede Kamer hebben het recht om de staatsuitgaven (de rijksbegroting) en de staatsinkomsten (de belastingheffing) te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren. Zo bepalen zij samen met de regering hoeveel geld de overheid zal uitgeven en waaraan zij dit zal besteden. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom heeft de Eerste Kamer geen recht van amendement?