Waarom heet sla sla?
De naam komt uit Amerika. Zo komt de sla aan zijn naam: de sla werd met ijs bedekt voordat ze met de trein van de West- naar de Oostkust werd vervoerd. Lees verder »
Waar komt de naam sla vandaan?
Het woord sla is afgeleid van salade of salaet. Dat is een koud gerecht van groenten en kruiden. Dat weer komt van zouten of zout maken, het Latijnse salare, waarin sal zout betekent. Reeds in de veertiende eeuw komt het woord salade in Frankrijk voor. Lees verder »
Hoe komt sla aan zijn naam?
Het woord "sla" is waarschijnlijk afgeleid van het Oudfranse laitues (meervoud van laitue), wat "melkachtig" betekent, verwijzend naar deze plant . Het Latijnse wortelwoord lac ("melk") komt voor in de Latijnse naam lactuca. De oude Grieken noemden sla tridax; de oude Perzen, kahn. Lees verder »
Is sla Nederlands?
Maar nu dat woord sla. Kijken we eerst eens naar de vorm. Sla is een verkorting van 't Franse leenwoord salade, dat zelf weer ontleend is aan 't Noord-Italiaanse salada. Dat geleende salade werd hier op z'n Nederlands uitgesproken, met de klemtoon op de tweede lettergreep: saLAde. Lees verder »
Wie heeft sla-salade uitgevonden?
Oude wortels: De oude Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen stonden erom bekend gemengde groenten te eten met een combinatie van zout, olie en azijn. Deze vroege salades werden vaak gemaakt met ingrediënten als sla, selderij, radijsjes en uien, die als gunstig voor de spijsvertering en de algehele gezondheid werden beschouwd. Lees verder »