Waarom is de mens op aarde?
Alle mensen die nu leven behoren allemaal tot dezelfde soort, Homo sapiens. De mens komt overal op aarde voor, omdat we ons enorm goed aanpassen aan de omgeving, en andersom. Het heeft heel lang geduurd voordat we alle uiteinden van de wereld bereikten. Lees verder »
Hoe is de mens echt ontstaan?
Tekst. Alles begint zo'n 10 miljoen jaar geleden in Afrika, waar sommige mensapen langzaam op twee benen gaan lopen en de eerste mensachtigen ontstaan. De Australopitheken, oftewel de zuidelijke Mensaap. Ze ontwikkelen zich, hun hersenen groeien, en er ontstaan nieuwe soorten: de Hominidae. Lees verder »
Wie waren de eerste mensen op de wereld?
De oudste, ons bekende mensachtige, de Homo habilis, ontwikkelde zich zo'n 2,5 miljoen jaar geleden en dankt zijn naam ('handige mens') aan de werktuigen die hij gebruikte. Fossielen van deze eerste mens – en zijn (stenen) werktuigen – zijn opgegraven in de beroemde Olduvai Gorge in Oost-Afrika. Lees verder »
Waarom leven we op aarde?
Het geeft planten energie om zuurstof te maken, zorgt voor de warmte die water vloeibaar maakt en zorgt er ook nog eens voor dat jij in de zomer op het strand kan spelen! Op aarde krijgen we precies genoeg zonlicht zodat het comfortabel is voor ons. Een klein beetje warmer en alles zou woestijn zijn. Lees verder »
Van wie stamt de mens af?
Zo'n 6,5 miljoen jaar geleden leefde de gemeenschappelijke voorouder van chimpansees, bonobo's en de mens. Waarschijnlijk leek dat dier meer op een chimpansee dan op een mens. Homo sapiens, de moderne mens dus, ontstond zo'n 200.000 jaar geleden op het Afrikaanse continent in het huidige Ethiopië. Lees verder »