Waarom is er zoveel dierenleed?
Zo leiden veel dieren een erbarmelijk leven omdat ze door de mens worden gefokt, verhandeld, gebruikt, verdreven, bejaagd en gedood. Elk jaar sterven in ons land meer dan 600 miljoen dieren na een ellendig leven in de veehouderij, en dat alleen voor economisch kortetermijngewin. Lees verder »
Wat is de oorzaak van dierenmishandeling?
Er zijn vele oorzaken te noemen, die vaak zijn terug te voeren op minder edele motieven als ijdelheid, eenzaamheid, verwaarlozing, sadisme of afreageren. Neutralere benamingen hiervoor zijn competitie (het houden van wedstrijden en shows met dieren), behoefte aan gezelschap en vermaak, sport en spel. Lees verder »
Hoeveel dieren bespaar je als vegetariër?
Als we aannemen dat je als vegetariër evenveel zuivel en eieren eet als de gemiddelde Nederlander, dan sterft er voor je dieet nog ongeveer 1,5 gewerveld dier per jaar. Je spaart er daarentegen bijna 24 per jaar door geen vlees en vis te eten, plus hetzelfde aantal ongewervelden als veganisten. Lees verder »
Waarom is de Dierenbescherming ontstaan?
In 1920 begon de Dierenbescherming te controleren of mensen zich wel aan de dierenwetten hielden. Veldwachters (een soort politieagenten) mochten mensen die zich niet hielden aan de dierenwetgeving bekeuren of streng toespreken. Veldwachters bestaan nu niet meer. Dit werd gedaan door een groot aantal vrijwilligers. Lees verder »
Wat kun je doen tegen dierenleed?
Melden dierenmishandeling U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie behandelen de melding. Zij treden op tegen dierenmishandeling. Lees verder »