Waarom komt Sinterklaas op 6 december?
Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Dit versterkte de Nicolaasverering over heel Europa. Lees verder »
Waarom Sinterklaas op 6 december?
Nicolaas van Myra, of Sinterklaas, zou zijn gestorven op 6 december, in het jaar 342 of 352. Hij stond bekend als een kindervriend en daarom kregen kinderen in de lage landen in de late Middeleeuwen op 6 december snoep of wat gel. Lees verder »
Waarom viert Nederland Sinterklaas op 5 december?
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes. Lees verder »
Wat is de echte verjaardag van Sinterklaas?
Dit gebruik verspreidde zich pas gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw over het hele land en naar andere sociale lagen van de bevolking. Kinderen werden steeeds meer betrokken bij deze pakjes- of surpriseavond. Tegenwoordig geldt 5 december algemeen als de 'verjaardag' van Sinterklaas. Lees verder »
- Wat is 4 december Sinterklaas?
- Welke dag is Sinterklaas jarig?
- Hoeveel dagen is Sinterklaas in Nederland?
- Wat betekent een voorouder?
- Wat is een voorvader?
- Wie was onze gemeenschappelijke voorouder?
- Welk begrip gebruik je om aan te geven dat twee soorten afstammen van een gemeenschappelijke voorouder?
- Wat is bargoens?