Waarom leggen kippen eieren als ze niet bevrucht zijn?
Onbevruchte eieren Hedendaagse kippen hebben, net als sommige kwartels, eenden en ganzen, een merkwaardige eigenschap, dat erfelijk wordt bepaald. Deze diertjes hebben namelijk een enorme wil zich voort te planten en leggen dus eieren, ongeacht of hier een haan bij is geweest. Lees verder »
Waarom legt een kip een ei zonder haan?
Eieren leggen en bevruchting Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit. Lees verder »
Wat doet een kip met een onbevrucht ei?
Als een kip onverstoorbaar op haar onbevruchte eieren blijft zitten, dan kan je ze het beste na een paar dagen wegnemen. De eitjes zijn best nog lekker in de pan. Eieren die meer dan een paar weken oud zijn, moet je weggooien. In normale omstandigheden broedt een kip welgeteld 21 dagen op een ei. Lees verder »
Kan een ei bevrucht worden zonder haan?
Alle vogels leggen eieren. Of er een haan overheen geweest is maakt helemaal niets uit, daar leggen ze geen ei meer of minder om. Het ei wordt gemaakt als de vogel broedrijp is, de haan moet het eitje alleen nog even bevruchten. Lees verder »
Waarom legt de kip een ei?
Het leggen van eieren doen vogels natuurlijk om zich voort te planten. „Als je het ei weghaalt, krijgt de kip een nieuwe impuls om 'het legsel' weer aan te vullen”. Dat geldt in principe voor alle vogels. Maar bij de ene soort is de biologische klok veel sterker en nauwkeuriger afgesteld. Lees verder »