Waarom mag je na 21 juni geen rabarber?
Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn. Lees verder »
Is rabarber giftig na 21 juni?
Het antwoord: volgens het Handboek Ecologisch Tuinieren is het wel zo dat je de béste kwaliteit rabarber kan oogsten vóór het begin van juli. Daarna is het beter om even te stoppen - niet dat hij dan giftig wordt, maar om de plant weer wat reserves te laten opbouwen. Lees verder »
Hoe lang mag je rabarber oogsten?
Rabarber oogsten Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden. Lees verder »
Hoe lang mag je rabarber gebruiken?
Best oogst je rabarber dus niet te laat in het seizoen: stengels van 2 tot 4 weken oud zijn het lekkerst. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Oogsten na 21 juni (de langste dag) wordt trouwens helemaal afgeraden. Lees verder »
Waarom is rabarber giftig?
De stengels van de rabarberplant bevatten slechts weinig oxaalzuur en kunnen daarom wel gegeten worden. In grote hoeveelheden is oxaalzuur giftig, en omdat vooral de rabarberbladeren veel oxaalzuur bevatten moeten deze niet gegeten worden. Lees verder »