Waarom ontstonden er burgeroorlogen aan het einde van de Romeinse republiek?

Het begon als een reeks van politieke en militaire confrontaties, tussen Julius Caesar, zijn politieke volgelingen (de populares), en zijn legioenen, tegen de optimates, de politiek conservatieve, en maatschappelijk gezien de traditionalistische factie van de Romeinse Senaat, die gesteund werden door Pompeius en zijn . Lees verder »

Hoe kwam er een einde aan de Romeinse Republiek?

In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476, toen de 'barbaarse' generaal in Romeinse dienst Odoaker de laatste West-Romeinse keizer afzette en zichzelf tot koning van Italië liet uitroepen. Het oostelijk deel van het rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd, bleef nog tot 1453 bestaan. Lees verder »

Hoe is de Romeinse burgeroorlog ontstaan?

Zo braken er burgeroorlogen uit tussen Julius Caesar en Pompeius, waarbij Caesar won en dictator voor het leven werd. Hij werd echter kort hierna vermoord, waarna er opnieuw burgeroorlogen uitbraken. Dit keer tussen de aanhangers van Caesar, Marcus Antonius en Octavianus, en de moordenaars. Lees verder »

Welk volk versloeg de Romeinen?

Het Oost-Romeinse Rijk wordt ook het Byzantijnse Rijk genoemd, een verwijzing naar deze stad. Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Lees verder »

Wat hield de Romeinse Republiek in?

De Romeinse Republiek was een fase in de geschiedenis van de Romeinen tussen het Romeins Koninkrijk en het Romeinse Keizerrijk. In deze periode groeide Rome uit van een stad die lokale oorlogen uitvocht met buursteden, tot een wereldrijk. De republiek begon met de eerste verkiezing van de consuls in 509 v. Chr. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom ontstonden er burgeroorlogen aan het einde van de Romeinse republiek?