Waarom staan de rivieren laag?

Steeds vaker staat het water korte tijd heel hoog en dan weer lange periodes heel laag. Maar ook door menselijk handelen is het waterpeil in de rivieren lager. De loop van de rivieren zijn de afgelopen eeuwen veranderd. Niet alleen om droge voeten te houden, maar juist ook zodat schepen konden blijven varen. Lees verder »

Wat is het probleem met de grote rivieren in Nederland?

Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Niet alleen vanuit zee, maar ook vanuit onze rivieren. Die krijgen vaker veel water te verwerken. Daarom geven we de rivieren meer ruimte om het water veilig af te kunnen voeren. Lees verder »

Waarom staat de Maas niet laag?

Hoe het kan dat het verschil met de Maas zo groot is, is simpel uit te leggen. "De Maas is een gestuwde rivier", verklaart Rolf Klöckner van Rijkswaterstaat. "De Maas heeft allerlei stuwen. Door die stuwen kunnen we het water in de rivier kunstmatig hooghouden."19 aug. Lees verder »

Waarom staat de Maas zo hoog?

De Maas. De Maas is een rivier die sterk reageert op neerslag in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. Ook is de rivier in verhouding kort, wat ervoor zorgt dat het water Nederland binnen een paar uren bereikt. Veel regen in Frankrijk en België kan in korte tijd zorgen voor hoogwater in de Maas. Lees verder »

Hoe lang blijft het hoog water?

De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom staan de rivieren laag?