Waarom verplichte solidariteit?

Verplichte solidariteit Voorbeelden van deze verplichte verzekeringen zijn de wettelijke aansprakelijkheid (WA), werkloosheidsverzekering (WW) en ziektekostenverzekeringen. Deze zijn wettelijk verplicht en daarom spreek je dan ook van verplichte solidariteit, omdat het strafbaar is als je deze verzekeringen niet hebt. Lees verder »

Wat is de betekenis van solidariteit?

Volgens het woordenboek Van Dale is solidariteit “bewustzijn van saamhorigheid en bereidheid om de consequenties daarvan te dragen”, en solidair betekent: “door een gevoel van samenhorigheid verbonden”. Saamhorigheid is “het besef, het gevoel van bij elkaar te horen en elkaar te moeten steunen”. Lees verder »

Hoe werkt solidariteit?

Solidariteit betekent het gezamenlijk dragen van risico's ongeacht de omvang van het persoonlijke risico. Dit houdt in dat mensen inzien dat het helpen in andermans belang uiteindelijk in hun eigenbelang kan zijn. De kerngedachte achter een verzekering is dat een risico wordt gedeeld. Lees verder »

Wat is een risico aversie?

Wat is risico-avers? Als iemand risico-avers is, probeert die persoon risico's tegen te gaan. Een risico-avers persoon probeert de kans om geld kwijt te raken zo klein mogelijk te maken. Risico-averse mensen zullen proberen om weinig vrijwillige risico's te nemen. Lees verder »

Wat is het Risicodraagvlak?

Risicodraagvlak: een verzekering is alleen mogelijk, als er voor de verzekeraar voldoende verschil is tussen de te lopen risico's. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom verplichte solidariteit?