Waarom verschilt de broedtijd bij vogels?

Een broedende vogelvrouw gaat tijdens de dag regelmatig voor een korte periode van de eieren af om zelf voedsel te zoeken. Op koude dagen heeft zo'n ouder meer voedsel nodig om warm te blijven, en soms kost het ook meer tijd om voedsel te vinden als het koud is. Insecten zijn dan bijvoorbeeld minder actief. Lees verder »

Hoe lang broed een vogel op een ei?

De broedduur kan variëren van circa 10 dagen tot drie maanden, afhankelijk van de soort. Bij zangvogels bebroedt het vrouwtje doorgaans vijf tot acht eieren, maar er zijn ook vogelsoorten waarbij het nest wel uit 20 eieren kan bestaan. De hoeveelheid hangt af van het aantal eieren dat het dier kan warm houden. Lees verder »

Hoelang duurt het broedseizoen van vogels?

Het broedseizoen loopt ongeveer van 15 maart tot 15 juli. Maar ook buiten deze periode broeden vogels. De exacte broedperiode verschilt per vogelsoort. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de natuurkalender broedvogels van de vogelbescherming. Lees verder »

Bron: www.ozhz.nl

Hoe lang duurt een ei uitbroeden?

Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest, maar met voldoende water en kuikenvoer. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom verschilt de broedtijd bij vogels?