Waarom was de Nijl zo belangrijk?
Egypte is een vruchtbaar land in de Sahara en dat komt door de bevloeiing door de Nijl. Egypte werd daarom ook wel het geschenk van de Nijl genoemd. De Nijl kon het leven van een oude Egyptenaar totaal veranderen. Zonder de jaarlijkse overstroming van de Nijl was er geen voedsel, want er was geen irrigatiesysteem. Lees verder »
Wat is er zo bijzonder aan de Nijl?
Samen met de Amazone in Zuid-Amerika is de Nijl één van de twee langste rivieren op onze aardbol. Men is er echter nog steeds niet uit welke van de rivieren nu exact het langst is. Toch kan met een lengte van circa 6.700 kilometer zonder twijfel gezegd worden dat de Nijl een indrukwekkend stroomgebied heeft. Lees verder »
Waarom is de Nijl zo vruchtbaar?
Vruchtbare halvemaan In de oude landen langs de Nijl is over millennia een bodem opgebouwd met vruchtbaar sediment dat door overstroming van de Nijl is achtergelaten. Sinds de bouw van de Hoge Dam bij Aswan is meer bemesting nodig. Net als in de Jordaan-vallei is verzilting van de bodem een toenemend probleem. Lees verder »
Waardoor overstroomt de Nijl niet meer?
In Egypte overstroomt de rivier niet meer, omdat mensen meren en kanalen hebben aangelegd. Ook maken ze stuwmeren in de rivier om energie op te wekken. Lees verder »
Waarom begroeven Egyptenaren hun doden ten westen van de Nijl?
En omdat de zonnegod iedere avond in het westen stierf, begroeven de Egyptenaren hun doden het liefst op de westeljke Nijloever. Zonder de zonnegod zou er op aarde geen leven mogelijk zijn. Daarom was Re (of Ra en later ook wel Amon-Re) de belangrijkste van alle Egyptische goden. Lees verder »