Waaruit bestaat de ziekenzalving?
De kern van de ziekenzalving bestaat uit de handoplegging en de zalving van het voorhoofd en de Page 5 5 handen met speciaal hiervoor gezegende pure olijfolie (materie: oleum infirmorum, ziekenolie), waarbij de priester daarbij bidt: "Moge onze Heer Jezus Christus door deze heilige zalving en door zijn liefdevolle . Lees verder »
Wat houdt de ziekenzalving in?
Verloop van de ziekenzalving De zieke wordt eerst uitgenodigd stil te staan bij zijn leven (met eventuele schuldbelijdenis). Daarna volgen een lezing uit de bijbel en enkele voorbeden. De kern van de ritus bestaat uit de handoplegging, als teken van troost en geborgenheid, en uit de zalving van voorhoofd en handen. Lees verder »
Hoe gaat ziekenzalving in zijn werk?
De eigenlijke bedienaar van de ziekenzalving is – zoals bij alle sacramenten – Jezus Christus zelf. Door de zegening van de olie door de bisschop (tijdens de chrismamis in de Goede Week) en door de zalving van de priester met deze gezegende olie, wordt het sacrament aan de zieke toegediend. Lees verder »
Wat heeft handoplegging met ziekenzalving te maken?
Een priester legt tijdens het sacrament van de ziekenzalving de zieke in stilte de handen op het hoofd. Om het verschil met de doop te benadrukken wordt bij het vormsel, bij de katholieke kerk gezien als het "sacrament van het vormsel" een handoplegging gedaan. Lees verder »
Wie kan de ziekenzalving ontvangen?
Wie mag de ziekenzalving ontvangen? Als iemand zwaar ziek wordt, of door ouderdom verzwakt is maar ook bij een levensbedreigende medische behandeling of ernstige heelkundige ingreep, kan men de ziekenzalving ontvangen. De ziekenzalving is er om deze mensen te sterken en op te beuren. Lees verder »
- Hoeveel mensen heten Christina?
- Waar komt de naam Kristina vandaan?
- Hoe schrijf je Christine?
- Wat betekent Kiki in het Spaans?
- Hoe schrijf je een e-mailadres?
- Hoe kom ik aan een nieuw e-mailadres?
- Hoe kan ik een e-mailadres vinden?
- Wat is de blussende werking van Sproeischuim bij een vloeistof brand?