Waren er wetten in de middeleeuwen?

In de Middeleeuwen bestaan er al allerlei wetten. Die gelden niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Die kunnen dus ook veroordeeld worden voor het opeten van bijvoorbeeld de kool van de bure. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Wie sprak recht in de Middeleeuwen?

De juristen traden op als rechter, professor, advocaat of als raadgever. Vaak adviseerden zij rechtbanken. Hun consilium was de basis voor een vonnis. Middeleeuwse rechters spraken vaak enkel een vonnis uit, maar bepaalden zelf niet de uitspraak. Lees verder »

Hoe werd er betaald in de Middeleeuwen?

In de eerste jaren van de Middeleeuwen bestond er nog geen geld. Daarom werd er veel geruild. Een boer met eieren en fruit, ruilden bijvoorbeeld met een boer met graan. Toen er zilveren en gouden munten werden gemaakt, konden mensen geld gebruiken om dingen te kopen. Lees verder »

Hoe heette Nederland in de Middeleeuwen?

Er ontstaat een nieuw belangrijk gebied in de Vroege Middeleeuwen: Holland. In 1250 is het graafschap qua omvang af. De Hollandse Graven krijgen steeds meer macht. In Noord-Holland zijn de Friezen verjaag. Lees verder »

Wie had de macht in de Middeleeuwen?

Gaandeweg herstelt het centraal gezag zich. De paus en de Duitse keizer zijn de belangrijkste machten. De Europese staten richten zich buiten Europa voornamelijk op het Midden-Oosten: dit is de tijd van de Kruistochten. Lees verder »

Gerelateerd aan Waren er wetten in de middeleeuwen?