Wat bepaalt de sterkte van het geluid?
Die geluidssterkte is afhankelijk van het vermogen dat door het geluid aan ons oor wordt overgedragen. Omdat geluid bestaat uit kleine, snelle drukschommelingen om de atmosferische druk, is het ontwikkelde vermogen afhankelijk van de druk. Lees verder »
Wat bepaalt sterkte geluid?
Geluid is overal om je heen. De trillingen die ervoor zorgen dat er geluid is, bepalen hoe hard het geluid is, dit wordt gemeten in decibel (dB). Hoe snel de trillingen zijn, bepaalt de hoogte van de toon, dit wordt gemeten in (Hz). Geluid verplaatst zich door verschillende dingen met verschillende snelheden. Lees verder »
Wat bepaalt de toon van een geluidsgolf?
De frequentie van een golf zegt iets over hoe vaak de golf beweegt in één seconde. De eenheid hiervan is hertz (Hz). De frequentie van een golf bepaalt hoe hoog of hoe laag de toon klinkt. Hoe hoger de frequentie van een toon, hoe hoger de toon is. Lees verder »
Welke verschillen zijn er in de sterkte van geluid?
De laagst waarneembare geluidssterkte voor mensen – de zachtste toon dus, die een mens kan horen – bedraagt 0 decibel. Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt. Lees verder »