Wat betekent de scheiding van de wetgevende en uitvoerende macht?

De scheiding der machten wordt ook wel de trias politica genoemd. Het is naar een idee van de Franse filosoof Montesquieu: de overheidsmacht wordt in de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht verdeeld die elkaar controleren, en elkaar in een ideale situatie in balans houden of corrigeren. Lees verder »

Wat is de wetgevende en uitvoerende macht in Nederland?

Het parlement (de Staten-Generaal) vormt samen met de Koning en ministers de wetgevende macht; de uitvoerende macht berust bij de Koning en de ministers. De positie van de koning is vastgelegd in de Grondwet. De koning is onschendbaar. Lees verder »

Wat is het verschil tussen de wetgevende en de uitvoerende macht?

De uitvoerende macht wordt gevormd door de koning en zijn ministers met hun ambtenaren. Er is dus een overlap, en geen strikte scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht. De rechterlijke macht is wel onafhankelijk. De wetgevende macht stelt regels en wetten op en bestaat uit de regering en het parlement. Lees verder »

Waarom was de scheiding der machten van Montesquieu?

Montesquieu was heel belangrijk voor de ontwikkeling van de rechtsstaat. Hij vond de vrijheid van de inwoners van een staat erg belangrijk, en hij zag in dat personen of organisaties met veel macht vaak misbruik maken van hun macht. Daarom kwam hij met het idee om de macht te verdelen. Lees verder »

Bron: prodemos.nl

Wat is de betekenis van uitvoerende macht?

De uitvoerende macht heeft in de woorden uit die tijd vooral de volgende opgaven: vrede sluiten, oorlog voeren, zorg voor de openbare orde, en verdediging van het land. De uitvoerende macht heeft tevens als taak dat de wetten - uitgevaardigd door de wetgevende macht - worden toegepast en nageleefd. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat betekent de scheiding van de wetgevende en uitvoerende macht?