Wat betekent de Waag?
Een waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Het werd geschreven als waeghe of waech. Het recht op een waag was een van de stadsrechten en handelaren werden verplicht producten zoals kaas en boter in de stadswaag te laten wegen. Daarbij gold vaak een minimumgewicht van 10 pond. Lees verder »
Wat was de Waag vroeger?
Oorspronkelijk was De Waag een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. Al in 1342 wordt er melding gemaakt van een waaggebouw, maar de eerste papieren die wijzen op de huidige Waag dateren van 1539. Lees verder »
Hoe heette de Waag op de Nieuwmarkt in de middeleeuwen?
Van de maar liefst 169 waaggebouwen die Nederland telt, staat er een in het hart van Amsterdam, midden op de Nieuwmarkt, omgeven door een uitgebreid stelsel van grachten en straten. Het twee verdiepingen tellende robuuste bouwwerk is in 1488 gebouwd als toegangspoort tot de stad en kreeg de naam Sint Antoniespoort. Lees verder »
Waar werden vroeger Overheidsgoederen gewogen?
(ook: waaggebouw, weeghuis), plaats, gebouw waar goederen gewogen worden ten behoeve van de handel; 3. foliot. De waag was een hal waarin de evenaars of balansen waren opgesteld voor het door de overheid afwegen van waren (ook wagenvrachten en vee). Lees verder »