Wat betekent een rechtsstaat?
Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger heel belangrijk zijn. Bovendien geniet de burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid. Lees verder »
Wat zijn de kenmerken van de rechtsstaat?
De door de staat op te leggen plichten worden door de burgers zelf mede bepaald via een periodiek gekozen parlement, waarin de volkswil tot uiting komt. Globaal kan een rechtsstaat gekenmerkt worden door een scheiding der machten, de aanwezigheid van grondrechten en het legaliteitsbeginsel. Lees verder »
Waaruit blijkt dat Nederland een rechtsstaat is?
De Nederlandse staat is democratisch, omdat de burgers kiezen wie het land regeert. En de Nederlandse staat is een rechtsstaat, omdat iedereen zich aan het Nederlandse recht moet houden: burgers, organisaties en overheid. Lees meer over een rechtvaardige samenleving, de trias politica en de rechterlijke macht. Lees verder »
Wat zijn de vier grondbeginselen van een rechtsstaat?
Beginselen van de rechtsstaat Het rechtszekerheidsbeginsel (zaak C-212 tot 217/80, punt 10) Het verbod van willekeur (zaak C-46/87 en 277/88, punt 19) Het beginsel van de scheiding der machten (zaak C-477/16, punt 36; zaak C-452/16, punt 35; en zaak C-279/09, punt 58). Lees verder »
Wat betekent grondrechten?
Grondrechten. In hoofdstuk 1 van de Grondwet staan de grondrechten. Dit zijn rechten die burgers de vrijheid geven om zonder bemoeienis van de overheid te leven. Ook bevat de Grondwet de rechten om deel te nemen aan de samenleving en de politiek. Lees verder »
- Wat zijn de vijf kenmerken van de rechtsstaat?
- Is het rechtstaat of rechtsstaat?
- Wat is het verschil tussen een democratie en een rechtsstaat?
- Wat wordt bedoeld met een rechtsstaat?
- Wat zijn de 4 beginselen van de rechtsstaat?
- Wie zit er in de Europese Unie?
- Wat is de betekenis van EU?
- Wat is het nut van de EU?