Wat doet ATP in het lichaam?

ATP is een universele drager van energie in ons lichaam, bestaande uit een molecuul die met drie fosfaatmoleculen verbonden is. Deze verbindingen zijn bijzonder rijk aan energie, dus als die verbindingen verbroken worden, komt er veel energie vrij en wordt ATP opgebroken in ADP+P en energie. Lees verder »

Wat maakt ATP?

Om ATP te produceren kan het lichaam koolhydraten, vetten of eiwitten gebruiken. Deze macronutriënten kan het lichaam halen uit opgeslagen voorraden (vetvoorraad, glycogeen voorraad en lichaamseiwit) of uit ingenomen voedsel. Lees verder »

Welke stof levert het meeste ATP op?

ATP, de energie-eenheid van uw lichaam De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën. Lees verder »

Hoe komt energie vrij uit het ATP?

Continu wordt ATP omgezet in ADP door afsplitsen van een fosfaatgroep. Hier komt de energie bij vrij die we kunnen gebruiken voor allerlei lichaamsprocessen. ADP kan AMP worden door nog een fosfaatgroep af te splitsen (er komt dan weer wat energie vrij) of het wordt weer terug ATP. Lees verder »

Waar word ATP van gemaakt?

ATP is de drager van chemische energie en wordt gevormd door de binding van ADP aan anorganisch fosfaat (Pi). De energie die nodig is voor deze koppeling komt uit verbranding van organische verbindingen of uit fotosynthese. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat doet ATP in het lichaam?