Wat doet een boer in de middeleeuwen?

Hij deed dan alles wat hij op zijn eigen land ook deed, zoals het zaaien, wieden en oogsten, maar ook houthakken of dingen repareren. De meeste boeren hadden weinig keus, ze waren horigen: ze waren aan de grond gebonden. Ze mochten dus niet verhuizen als ze hun heer niet aardig vonden. Lees verder »

Hoe leven boeren in de middeleeuwen?

Zo'n van hout gebouwde boerderij was in de vroege middeleeuwen een leefgemeenschap op zich. De leefomstandigheden waren, vergeleken met nu, erg slecht. De meeste boerenwoningen hadden ook maar één vertrek. Koken en verwarmen deed men met een open vuur, waarvan de rook door een gat in het dak werd afgevoerd. Lees verder »

Wat verbouwden boeren in de middeleeuwen?

Op dit land verbouwden de boeren gewassen zoals verschillende soorten granen en bonen, en voedergewassen voor het vee, zoals klaver. Meestal gebeurde dit met een rotatiesysteem, waarbij elk jaar een ander gewas op het land verbouwd werd, of land braak lag. Lees verder »

Wat deden de boeren?

Boeren trokken niet rond, maar woonden in dorpen bij hun akkers. Zij werkten hele dagen op het land en verzorgden het vee. Eerst werden deze dieren nog gehouden voor de melk, huiden en het vlees; later zouden ze ook gebruikt worden om akkers om te ploegen (bron 8). Lees verder »

Gerelateerd aan Wat doet een boer in de middeleeuwen?