Wat doet een praktijkondersteuner van de huisarts?
Praktijkondersteuner. Als u een chronische ziekte heeft, kunt u te maken krijgen met de praktijkondersteuner. Zij doet de controles voor één of meer chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en astma. De praktijkondersteuner is hiervoor opgeleid en heeft instructies gekregen van de huisarts. Lees verder »
Wat bespreek je met een praktijkondersteuner?
Wat kan de POH-GGZ voor je doen? De POH-GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten en over wat je geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een halfuur. Lees verder »
Wat is de functie van de praktijkondersteuner?
Intake: samen bespreekt u uw klachten en medische verleden. Spreekuur, lichamelijk onderzoek en medische handelingen. Advies over gezond leven: samen maakt u een plan van aanpak. Begeleiden bij het innemen van medicijnen en het omgaan met uw ziekte. Lees verder »
Hoeveel gesprekken met praktijkondersteuner?
Vooral behoefte aan gesprekken Gemiddeld hebben zij 5 tot 7 gesprekken met de POH-ggz. Zevenenveertig procent van de patiënten kon binnen een week (na verwijzing door de huisarts) terecht bij de POH-ggz en 38% binnen een tot twee weken. Lees verder »
Wat is het verschil tussen een praktijkondersteuner en een psycholoog?
Zonder diagnose wordt de zorg door een psycholoog of psychiater niet vergoed. Als je last hebt van psychische klachten zonder diagnose, kun je hiervoor terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts, de POH-GGZ. Dit valt onder de huisartsenzorg en wordt wel vergoed. Lees verder »
Wat is het verschil tussen een praktijkondersteuner en een praktijkverpleegkundige?
Nieuw in het profiel is het onderscheid tussen de functie van POH en van PVH; praktijkverpleegkundige huisarts. Het verschil zit in de complexe zorg en hoog complexe zorg. Complexe zorg: de POH houdt zich bezig met preventie, monitoring, begeleiding, voorlichting en educatie. Vooral bij chronisch zieke patiënten. Lees verder »
Kan een praktijkondersteuner medicijnen voorschrijven?
Ook sommige gespecialiseerde verpleegkundigen mogen geneesmiddelen voorschrijven, maar alleen bepaalde geneesmiddelen. Het gaat om verpleegkundigen gespecialiseerd in diabetes mellitus, in oncologie, of in astma en COPD. Een doktersassistente en praktijkondersteuner mogen geen recepten voorschrijven. Lees verder »