Wat doet fosgeen?
Fosgeen werd aanvankelijk in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als strijdgas. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de productie van een breed scala aan producten, vooral isocyanaten en zuurchloriden. Verder doet het ook dienst bij de productie van sommige kleurstoffen, pesticiden en geneesmiddelen. Lees verder »
Wat doet mosterdgas met je lichaam?
Bij contact met de ogen kan mosterdgas tot tijdelijke of definitieve blindheid leiden. In hoge dosissen kan het de huid wegbranden tot op het bot. Bij inademing vreet het gif de slijmvliezen van de ademhalingswegen weg en staat het slachtoffer een pijnlijke dood te wachten. Lees verder »
Wat zit er in mosterdgas?
Mosterdgas is een chemische stof die tijdens de Eerste Wereldoorlog als strijdmiddel werd gebruikt. In vloeibare vorm bevat deze stof 1,1-thiobis (2-chloorethaan). In gasvormige toestand is het een dikke plakkerige en gele gaswolk die in uniformen blijft plakken en brandwonden verroorzaakt. Lees verder »
Waarom was mosterdgas gevreesd?
Bij kamertemperatuur is mosterdgas een kleurloze, olieachtige vloeistof met een geur van mosterd of knoflook, maar deze geur is niet krachtig. Het was vooral gevreesd omdat het relatief gemakkelijk door de beschermende kleding van die dagen heendrong. Lees verder »
Wat zijn de verschijnselen die optreden bij een besmetting met verstikkende strijdmiddelen?
De voornaamste symptomen zijn: gezicht, armen en handen kleuren grijs-zwart en verglaasde ogen. Fosgeen (COCl2) is een giftig gas dat in de Eerste Wereldoorlog als strijdmiddel is gebruikt. Lees verder »