Wat doet natrium in je bloed?
Het lichaam heeft natrium nodig voor het evenwicht in de waterhuishouding. In combinatie met het mineraal kalium is natrium ook belangrijk voor het doorgeven van prikkels door de zenuwen en het samentrekken van de spieren. Lees verder »
Hoe gevaarlijk is een te laag natrium?
Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose). In zeldzame gevallen kan een natriumtekort het hersenweefsel schaden. Dan kunnen er epileptische aanvallen optreden en dit kan zelfs leiden tot coma of de dood. Bij tekenen van een natriumtekort, neem contact op met je huisarts. Lees verder »
Wat veroorzaakt natrium tekort?
Een verlaagde hoeveelheid natrium in bloed (natriumconcentratie minder dan 135 mmol/L, hyponatriëmie) wordt meestal veroorzaakt door veel natriumverlies bij onder andere diarree, overmatig zweten, het gebruik van plaspillen of een nierziekte. Lees verder »
Wat zijn de verschijnselen van Natriumtekort?
- vermoeidheid.
- duizeligheid.
- prikkelbaarheid.
- slaapstoornissen.
- concentratiestoornissen.
- spierkrampen.
- snel gewichtsverlies.
- Lees verder »
Wat is het effect van veel natrium in het bloed?
Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid: Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Lees verder »