Wat is afwijkende ontlasting?
Wanneer de ontlasting afwijkend is van kleur en/of zacht, plakkerig en niet een vaste vorm heeft, dan kan dat duiden op een onderliggende aandoening. Het is niet normaal wanneer de ontlasting blijft plakken aan de toiletpot en je meerdere malen wc-papier moet gebruiken bij het afvegen. Lees verder »
Welke ontlasting is niet goed?
Gezonde ontlasting is smeuïg, heeft de vorm van een worst en is bruin van kleur. De vorm kan veranderen door bijvoorbeeld wat je eet. Zo kan het eten van weinig vezels zorg dat de poep harder wordt en een voedselvergiftiging kan juist zorgen dat de poep te zacht wordt (diarree). De kleur kan veranderen door wat je eet. Lees verder »
Wat is afwijkende defecatie?
Onder afwijkende defecatie wordt verstaan: obstipatie, diarree, ontkleurde ontlasting of bloed bij de ontlasting. Van functionele obstipatie is sprake wanneer er geen somatische oorzaak aan obstipatie ten grondslag ligt en dit wordt gedefinieerd door de Rome III criteria (zie onderaan). Lees verder »
Wat is een abnormale stoelgang?
Moeizame stoelgang betekent dat u één- tot tweemaal ontlasting per week hebt of als de ontlasting alleen mogelijk is door hard te persen of met de vingers mee te helpen. Lees verder »
Wat betekent kleine stukjes ontlasting?
Dit is heel normaal en komt bij iedereen voor. Stukjes in je poep zijn meestal onverteerbare etensresten. Het kan gaan om pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes poep je dus gewoon weer uit, en dit kun je soms ook zien in je drol. Lees verder »