Wat is bedekkend epitheel?
Epitheel komt voor als bedekkend weefsel en als klierweefsel. Bedekkend epitheel, ook wel dekweefsel genoemd, kan één cellaag dik zijn. De cellen kunnen in doorsnede plat, vierkant of rond zijn. Lees verder »
Wat is een epitheel?
Epitheel of dekweefsel is weefsel dat bij mensen en dieren de bekleding vormt van het vrije oppervlak van het lichaam en verschillende lichaamsholten. Het is met bindweefsel, spiervezel en zenuwweefsel een van de vier basisvormen van lichaamsweefsels van dieren. Lees verder »
Wat bedekt plaveiselepitheel?
o., epitheel (dekweefsel) bestaande uit een of meer lagen platte, aaneengesloten cellen. Meerlagig plaveiselepitheel komt voor als bekleding van de mondholte, slokdarm, vagina; ook in de huid (in deze laatste met hoornvorming). Lees verder »
Wat betekent epitheelcellen?
Gespecialiseerde cellen die het epitheel (laag van cellen die de holle organen en de klieren bedekt en die de buitenste laag van de huid vormt) vormen. Bepaalde epitheelcellen produceren mucus (of slijm) of andere secreten (of sappen). Lees verder »
Welk type epitheel bekleedt de blaas?
De celmembraan van de bovenste cellen (paraplucellen) is aan de luminale zijde beschermd tegen de toxische inwerking van urine door middel van schubachtige platen die uroplakine bevatten. De urethra, die de urine uit de blaas verder voert, is bekleed met gelaagd of pseudo-meerlagig cilindrisch epitheel. Lees verder »