Wat is cel en gentherapie?

De cellen kunnen van de patiënt zelf zijn of van een donor. Gentherapie behandelt aandoeningen door genen te veranderen, te vervangen, te inactiveren of toe te voegen. Bij gentherapie wordt nieuw DNA in de cellen van een mens gezet. Lees verder »

Waar is gentherapie goed voor?

Erfelijke ziektes ontstaan door een fout in een gen (mutatie). Met gentherapie breng je DNA zonder de fout in. Daardoor kunnen de klachten minder worden of stoppen. Dokters kunnen het goede DNA niet los in het lichaam brengen. Lees verder »

Kan gentherapie je DNA veranderen?

Paul van der Valk: 'Gentherapie is een medische behandeling die de genetische code, ook wel bekend als DNA, kan aanpassen. De genetische code is het bouwplan voor de eiwitten in het lichaam. Lees verder »

Wat is een gen behandeling?

Gentherapie is het inbrengen van genetisch materiaal in cellen van een patiënt om een gendefect te corrigeren of een nieuwe functie aan de cellen toe te voegen, waardoor de ziekte wordt opgeheven of bestreden. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Hoe duur is gentherapie?

De gentherapieën kosten tonnen per patiënt. Voor de oogafwijking is één behandeling voldoende, maar die heeft wel een prijskaartje van zo'n 600.000 euro. In mei werd de allereerste gentherapie in Nederland al goedgekeurd: een behandeling tegen lymfeklierkanker. Die behandeling kost zo'n 400.000 euro. Lees verder »

Bron: nos.nl
Gerelateerd aan Wat is cel en gentherapie?