Wat is de 2e belangrijkste reden voor het uitvoeren van een tweede gisting op fles?
Een extra, tweede gisting zorgt voor het koolzuurgas in de wijn. Als de mousserende wijn is gemaakt van druiven afkomstig uit de Champagnestreek en in Champagne is gemaakt dan mag ie 'champagne' genoemd worden. De methode wordt ook wel 'methode champenoise' genoemd. Lees verder »
Hoe wordt champagne gebotteld?
Vinificatie van champagne De suikers in de druiven worden omgezet in o.a. alcohol en koolzuurgas. Dat gebeurt in open vaten zodat het koolzuurgas vervliegt. De zo ontstane wijn wordt afgevuld in flessen waaraan een klein beetje wijn met suiker en gist wordt toegevoegd, de zogenaamde 'liqueur de tirage'. Lees verder »
Hoeveel druiven zitten er in een fles champagne?
Voor de productie van een fles champagne (75 cl) is ongeveer 1,2 kg druiven nodig. Lees verder »
Waar staat champagne voor?
Champagne vertegenwoordigt de Franse cultuur, staat voor liberalistische ideeën, de Franse geest. En tijdens de volledige 19de eeuw, vol voorspoed en waar feestvieren steeds populairder werd, wordt zijn uitstraling groter en groter bij een nieuw, maar nog steeds elitair publiek. Lees verder »
Hoe krijg je champagne?
Na het zuiver maken van de most vindt de alcoholische gisting plaats. Er wordt suiker toegevoegd aan het proces en na ongeveer tien dagen veranderd het gist de suiker in alcohol en kooldioxide gas. Na de alcoholische gisting volgt de malolactische gisting, hier worden harde appelzuren omgezet in zachte melkzure. Lees verder »