Wat is de heupkop?

Het heupgewricht bestaat uit een heupkop (= onderdeel van het bovenbeen) en een heupkom (= onderdeel van het bekken). Wanneer er gesproken wordt over een 'gebroken heup', wordt er meestal bedoeld dat het bot vlak onder heupkop is gebroken (de 'hals' van de heup), of het bovenbeensbot vlak onder de hals. Lees verder »

Hoe ziet een heupoperatie eruit?

De chirurg zaagt de zieke kop van het dijbeen af en plaatst een nieuwe heupkop van metaal of keramiek aan een steel in het dijbeen. De zieke heupkom wordt uitgefreesd en u krijgt een nieuwe kom van metaal en/of kunststof. Deze nieuwe kop en kom vormen samen een mooi glad gewricht, zodat u weer soepel kunt bewegen. Lees verder »

Hoe lang duurt de pijn na een heupoperatie?

De pijn na het plaatsen van een heup- of knieprothese vermindert na ongeveer 2 weken. In de weken daarna neemt de pijn langzaam verder af. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Lees verder »

Wat kan je niet meer met een kunstheup?

  • U kunt niet hurken of met optrokken knieën zitten.
  • U kunt niet op een laag toilet zitten. ...
  • U kunt niet op een lage stoel of bank zitten.
  • U kunt niet in en uit een laag bed stappen. ...
  • U kunt niet met uw handen bij uw voeten komen, bijvoorbeeld om sokken aan te trekken of veters te strikken.
  • Lees verder »

Kan een kunstheup pijn doen?

Na verloop van tijd kan het zijn dat de heupprothese problemen geeft. Bijvoorbeeld door loslating of slijtage van de prothese. U kunt dit merken aan stijfheid, klikkende gevoelens of pijn in de lies, bil of in het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een langdurige ontsteking. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is de heupkop?