Wat is de zeespiegel van Nederland?
Als de wereld voortgaat op de huidige koers, en langzaam de uitstoot van broeikasgassen weet te matigen, ligt de Nederlandse zeespiegel in 2100 zeer waarschijnlijk tussen de 39 en 94 centimeter hoger. De stijging van de zeespiegel kan ook lager uitpakken: als alles meezit, blijft die beperkt tot 30 centimeter. Lees verder »
Wat ligt onder de zeespiegel?
Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau. Lees verder »
Welke zeespiegelstijging kan Nederland aan?
Een zeespiegelstijging tot 1 meter kan Nederland technisch en financieel aan volgens het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW). Technisch gezien is 2 meter ook mogelijk, maar dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de natuur en de inrichting van het land. Lees verder »
Hoeveel procent van Nederland ligt onder de zeespiegel?
Van Nederland ligt 26% beneden zeeniveau. Van het land dat boven zeeniveau ligt wordt ook 29% beschermd door dijken. Lees verder »
Hoe ziet Nederland eruit als de zeespiegel stijgt?
De Nederlandse kust zal voor het eerst in honderden jaren terrein moeten prijsgeven: het gaat slechts over 250 – 750 meter van de kuststreek door de erosie van de kustzone. Verlies van een groot deel van de zout- en zoetwaterwetland en weidevogelgebieden. Lees verder »