Wat is een braam?
Een braam is een scherpe opstaande rand die kan ontstaan bij bewerking van materialen. Bij koude metaalbewerking kunnen bramen ontstaan bij stansen, ponsen, zagen en vijlen. Het gieten en smeden van metaal geeft bramen als er metaal vloeit tussen de delen van de gietvorm of de matrijs. Lees verder »
Kan je alle braambessen eten?
Het is verstandig om bramen die naast drukke wegen groeien niet te eten. Er kunnen namelijk giftige stoffen in de bramen zitten. Bramenplanten geven elk jaar meer vruchten. Daardoor kan de oogst in het eerste jaar wat tegenvallen. Lees verder »
Wat zit er in een braam?
Bramen bevatten veel voedingsstoffen Bramen zijn heerlijk en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder: Vitaminen: A, B1, B2, B6 , B11, C en E. Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper. Lees verder »
Hoe ziet een braam eruit?
De gewone braam (Rubus fruticosus) is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. Lees verder »
Is een braam fruit?
Bramen zijn familie van de aardbei. De zachtzoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomerfruit. Lees verder »