Wat is een Goudkarper?
De goudkarper is een van de kweekvormen die uit de wilde karper is voortgekomen. Van oorsprong komt de karper uit het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ook in het deltagebied van de Donau is het een veel voorkomende vis. Lees verder »
Is karper lekker om te eten?
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis. Lees verder »
Wie eet de karper?
Dia 7: Er zijn maar weinig karpertjes die hun eerste levensmaanden overleven. Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers). Dia 8: Maar toch vangen we in heel veel wateren in Nederland karper! Lees verder »
Hoe oud kan een graskarper worden?
De vis kan tot 120 cm lang worden. De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden. Lees verder »
Wat eet de graskarper?
Op het menu van de graskarper staan voornamelijk zachte waterplanten als draadalg, waterpest en hoornblad. Als zachte waterplanten niet beschikbaar zijn wordt overschakelt op hardere waterplanten en oeverplanten als riet en lisdodde. Planten met drijvende bladeren als waterlelie en gele plomp worden niet gegeten. Lees verder »